joi, 19 august 2010

Sunt ignorant, deci exist!


             La noi în ţară am privit de multe ori ignoranţa cu indulgenţă, găsindu-le bieţilor oameni fel de fel de pretexte, cum ar fi lipsa de timp, munca până la epuizare, lipsa de mijloace de autoeducare, şi aşa mai departe... Însă când dau peste câte un ignorant excesiv de deştept, excesiv de atoateştiutor (nu nu... nu mă contrazic, aşa se simt ei) simt cum instinctele mele violente ies la iveală, îmi imaginez pe loc cum i-aş omorî fără nici un resentiment, şi pe deasupra m-aş autoproclama cetăţean de onoare al ţării.
            Ca să înţelegeţi mai bine, sunt oamenii aia, care deţin adevărul absolut legat de orice, care se pricep la absolut orice mai bine ca tine, inclusiv în domeniul tău. Care sunt acolo tot timpul pentru a-ţi oferi un sfat legat de cariera, viaţa, corpul, familia ta. Partea proastă e că, sunt atît de proşti încât te întrebi cum de nu au fost omorâţi de proprii părinţi. Partea şi mai proastă e că nu-i poţi evita, sunt peste tot, ca un coşmar din care nu reuşeşti să te trezeşti.
            Zilele trecute, un „intelectual” din ăsta, s-a gândit că mi-ar prinde bine nişte sfaturi legate de viitoarea mea carieră de medic. Şi s-a apucat omul să-mi ţină un discurs demn de preşedintele României( adică fără nici o noimă) despre ce ar trebui să fac eu pentru a-mi construi o carieră în străinătate. Am fost excesiv de calmă, l-am lăsat să vorbească vreo 30 de minute după care i-am explicat că nu accept decât sfaturile cuiva avizat, că nu vorbesc despre viitorul meu decât cu oameni care fac parte din domeniu, nu cu un muncitor de pe şantier ( nu că ar fi ceva ruşinos, nu mă înţelegeţi greşi, însă omul chiar nu avea habar despre ce vorbea).
            S-a îngălbenit pe loc, m-a privit aşa cum priveşte viţelul o poartă nouă şi mi-a spus plin de emfază : „ eşti o încuiată!” Păi normal că sunt, cum aş putea fi altfel din moment ce nu-i accept ideile de căcat, cum să am pretenţia că sunt un om cu orizonturi largi, din moment ce nu mă duc acasă să pun în aplicare sfaturile unuia care abia a terminat liceul, şi ăla la seral.
            La fel ca prietenul nostru sunt foarte mulţi în această societate bolnavă. Şi culmea, ei se adună şi formează partide (ăi mai buni dintre ei) şi apoi experţii care rămân la munca de jos, merg la fiecare 4-5 ani şi pun ştampila pe buletinul de vot şi astfel am ajuns să trăim bine.
            Când o să ne revenim? 

            Când:

4 comentarii:

  1. "Istoria ne arată că nimic nu-i aşa de uşor de asuprit şi aşa de greu de emancipat ca ignoranţa, aşadar ea devine inamicul dublu al civilizaţiei. Prin servilitate ea este prada tiraniei, iar prin credulitate ea este duşmanul luminării." - Lemuel L. Washburn

    Daca facem o lista cu principalele caracteristici ale romanului undeva in capul listei, la loc de cinste, trebuie pusa ignoranta. Acesta este motivul pentru care avem printre noi doar minti luminate cu lanterna (daca nu iesea Basescu presedinte Romania avea parte de mineriade, reveneau la putere comunistii, vaca lu’ Nea Ion nu mai dadea lapte si tot asa), acesta este motivul pentru care suntem inconjurati de tot felul de specimene care au in casa langa icoane poza lui Guta (ca doar el e trimisul lui Dumnezeu pe Pamant pentru a ne incanta cu ragetele lui de-a dreptul incantatoare), acesta este motivul pentru care mai sunt oameni care cred ca vorbesc cu nepotul lui Elvis pe Messenger (am mai dat exemplul asta, dar mi se pare foarte relevant), acesta este motivul pentru care suntem inconjurati de pitipoance, de cocalari. Se poate observa cu usurinta ca la baza prostiei sta ignoranta.

    "Ce geanta si-a mai cumparat blonda lui Bote ?", "De ce nu mai apare Alina Sugaru in nicio revista ? ", "Ogica, saracu, ce mai face ? ", "Ce a mai calarit Elena Udrea ? " , "Aleodor cum se mai descurca cu flacara violet ? " , "Cum arata mai bine Guta – cu mustata, sau fara ? " , "De Elodia ce se mai aude ? Am vazut pe OTV aseara ca a fost filmata dresand muste pe Bahlui" – acestea sunt problemele care ii macina pe o mare parte din romani.

    Lucrurile cu adevarat importante sunt lasate deoparte. Nu e mai simplu sa citesti ultimul numar din Playboy in loc de o carte ?, Nu e mai simplu sa stai pe canapea si sa ragai bere in loc sa iti pese catusi de putin de ce e in jurul tau ?, Nu e mai simplu sa te arunci ca boul cu capul inainte in orice situatie fara sa analizezi lucrurile catusi de putin ?, Nu e mai simplu sa stai toata ziua si sa te uiti pe net la filme porno in loc sa incerci sa iti faci o prietena ? . . . ba da, doar merge si asa, nu ?. Dar daca alegem mereu calea usoara, daca suntem total dezinteresati de ce se intampla in jurul nostru, daca nu citim si altceva in afara de etichete de conserve, daca nu gandim macar un minut pe zi cu capul care trebuie usor, usor ajungem la autodistrugere.

    RăspundețiȘtergere
  2. O da...cati mai stiu si eu...si mai sunt si aia care nici limba romana nu o stiu bine.."sa nu ne emancipam" zicea unul odata :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza ... dar asuma-ti comentariul!